Pätkäpaasto | Helppo taktiikka painonpudotukseen | Treeniopas.com

Pätkäpaasto – toimiva taktiikka painonpudotukseen?

 

pätkäpaasto

Pätkäpaasto on tehokas tapa laihduttaa ja saada elimistö voimaan myös paremmin.

Ennen lääkeyhtiöiden aikakautta, länsimaisen lääketieteen ja ”pilleri on vastaus jokaiseen sairauteen” -ajattelutapaa; paasto oli keskeinen puhdistusvoima, jota lääkärit käyttivät kaikkialla maailmassa. Ajastamme luolamiehinä aina villiin länteen saakka on ollut aikoja milloin syötiin ja aikoja milloin mietittiin milloin seuraavaan ateriaan oli mahdollisuus.

Vasta viime aikoina meillä on ollut mahdollisuus syödä mihin aikaan päivästä tahansa, kellon ajasta riippumatta. Maanviljelyn edistymisen myötä ja suuren rahan käyttö elintarvikkeisiin, meille on opetettu, että vastaus useimpiin ongelmiimme voidaan löytää tietystä ruoasta tai juomasta.

Pätkäpaasto on kasvanut uskonnollisesta rituaalista ja lääketieteellisestä käytännöstä keskeiseksi taktiikaksi, jota monet menestyneet yrittäjät ja kuntofanaatikot käyttävät.

Mitä on pätkäpaasto?

Pätkäpaasto on syömiskuvio, joka vaihtelee syömisen ja paastoamisen välisillä jaksoilla.

Se ei määrittele mitä ruokia sinun pitäisi syödä, vaan milloin sinun kannattaa ne syödä.

Tässä mielessä se ei siis ole dieetti tavanomaisessa mielessä, mutta tarkemmin kuvattuna syömiskuvio.

Yleisimmät pätkäpaasto menetelmät sisältävät päivittäisen 16-tunnin paaston tai 24-tunnin paaston kahdesti viikossa.

Ajoittain paastoaminen on oikeastaan luonnolisempaa kuin 3-4 aterian syöminen päivittäin.

Pätkäpaasto menetelmät

On olemassa useita tapoja tehdä pätkäpaastoa – kaikkiin niistä sisältyy päivän tai viikon pilkkominen syömis- ja paastojaksoihin.

Paastojaksoilla, syöt todella vähän tai et ollenkaan.

Nämä ovat suosituimmat paastomenetelmät:

  • 16/8 menetelmä: Tähän menetelmään sisältyy aamupalan skippaaminen ja syömisikkunan rajoittaminen kahdeksaan tuntiin, esimerkiksi kello 13.00 – 21.00, jonka jälkeen paastoat taas 16 tuntia.
  • Syö-Lopeta-Syö: Tähän menetelmään sisältyy paastoaminen 24 tunnin ajan kerran tai kaksi viikossa, esimerkiksi et syö iltapalaa ja syöt seuraavan kerran seuraavan päivän iltapalalla.
  • 5:2 dieetti: Tässä menetelmässä syöt vain 500-600 kaloria päivässä kahtena ei peräkkäisenä päivänä, mutta syöt normaalisti viitenä muuna päivänä.

Alentamalla kaloreitasi, kaikki nämä menetelmät auttavat sinua pudottamaan painoa, kunhan et kompensoi syömällä liikaa syömisjaksoilla.

Monet pitävät 16/8 menetelmää yksinkertaisimpana ja parhana menetelmänä jossa myös pysyy kiinni. Se on myös kaikista suosituin.

Pätkäpaaston terveysvaikutukset

Suosion kasvaessa, myös tutkimukset jotka osoittavat paaston hyödyllisyyden lisääntyvät.

Paastoamisen tiedetään vähentävän neurodegeneratiivisten sairauksien kuten Alzheimerin, Parkinsonin ja Huntingtonin tautien määrää.

Tutkimusten mukaan paastoavilla henkilöillä on parempi muistin säilyminen.

Rajoittamalla aikaa milloin syömme päivittäin antaa mahdollisuuden kehollemme ja aivoille korjaamiseen ja ”roskien viemiseen ulos.” Tämä on yksi syistä miksi henkinen suorituskyky kohoaa paastolla. Paastoaminen voi myös edistää meidän pitkäaikaista terveyttä. Lukuisat tutkimukset osoittavat paastoamisella olevan vaikutus alhaisempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, kestävyyttä syöpää vastaan ja pienentyneitä merkkejä ikääntymisestä.

Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan pätkäpaasto saattaa edistää painonpudotusta 3-8% 3-24 viikon aikana.

Henkilöt myös pudottivat 4-7% vyötärön ympärysmitasta, mikä viittaa siihen, että he polttivat paljon rasvaa vatsan seudulta.

 

Usein kysytyt kysymykset

Tässä on vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, mitä pätkäpaastosta kysytään.

1. Voinko juoda nesteitä paaston aikana?

Kyllä. Vesi, kahvi, tee ja muut kalorittomat juomat sopii. Älä lisää sokeria kahviisi, pieni määrä maitoa tai kermaa käy. Erityisesti kahvi voi olla hyödyllinen paaston aikana sen nälkää poistavan vaikutuksen takia.

2. Eikö ole epäterveellistä jättää aamupala välistä?

Ei. Ongelma on se, että useimmilla stereotyyppisillä aamupalan skippaajilla on epäterveelliset elämäntavat. Jos pidät huolen, että syöt terveellistä ruokaa loppupäivän aikana niin sinulla ei ole mitään hätää.

3. Voinko käyttää lisäravinteita paaston aikana?

Kyllä, pidä kuitenkin mielessä, että jotkut lisäravinteet, kuten rasvaliukoiset vitamiinit toimivat paremmin aterian yhteydessä otettuna.

4. Voinko treenata paastossa?

Kyllä, paaston aikaiset treenit ovat sopivat. Jotkut suosittelevat aminohappojen ottamista ennen treeniä. Löydät aminohapot netistä täältä.

5. Katoaako lihakset jos paastoan?

Kaikki painonpudotus menetelmät voivat aiheuttaa lihaskatoa, jonka takia onkin tärkeää käydä kuntosalilla ja syödä tarpeeksi proteiinia. Eräs tutkimus osoitti pätkäpaaston aiheuttavan vähemmän lihaskatoa, kuin tavallinen kalorivaje.

6. Hidastaako paasto aineenvaihduntaa?

Ei. Tutkimukset osoittavat, että lyhytkestoiset paastot oikeastaan kiihdyttää aineenvaihduntaa. Kuitenkin, pidemmät paastot, kuten kolmen tai useamman päivän saattavat tukahduttaa aineenvaihduntaa. Yhdistämällä pätkäpaaston toimivaan laihdutusstrategiaan saat tuloksia takuuvarmasti, voit lukea meidän laihdutusoppaasta lisätietoja.