Paras proteiinijauhe 2021: heraproteiinit vertailussa

Mitä hyötyä proteiinilisistä on ja mikä on markkinoiden paras proteiinijauhe? Me selvitimme sen.
paras-proteiinijauhe-heraproteiini

Mitä proteiinijauhe on?

Haluatko tietää mikä on paras heraproteiinijauhe, jonka avulla nostat treenisi uusiin ulottuvuuksiin? Me selvitimme markkinoiden tämän hetken parhaat proteiinijauheet, joiden avulla tehostat treenejäsi entistä enemmän.

Mikä heraproteiinijauhe on ja mistä se valmistetaan?

Kun puhutaan proteiinijauheesta, sillä tarkoitetaan usein heraproteiinia

Hera on maidosta peräisin oleva proteiini. Urheilijat ja kehonrakentajat käyttävät heraproteiinia parantaakseen palautumistaan fyysisestä aktiivisuudesta. Se auttaa myös imeytymään aminohappo leusiiniin, joka liittyy yleisesti lihasten kasvuun ja rakentamiseen. 

Kauppojen hyllyiltä löytyy yleensä kahta eri heraproteiinia:

 • Heraisolaatti
 • Herakonsentraatti

Mistä proteiinijauhe valmistetaan?

Heraproteiinia valmistetaan pääasiassa lehmänmaidosta, mutta sitä voidaan saada myös riisistä, soijasta tai muista lähteistä. Se on täydellinen proteiini, joka sisältää kaikki ihmisen terveen elämän kannalta välttämättömät aminohapot.

Sen lisäksi, että heraproteiini on tärkeä ravintoaineiden lähde ja tehokas lihaksia kasvattava lisäravinne, sen on osoitettu auttavan painonpudotuksessa tukahduttamalla ruokahalua ja tehostamalla aineenvaihduntaa, jotka molemmat edistävät merkittävästi painonpudotuksen onnistumista.

Vaikka heraproteiinilisä on hyvä monien tärkeiden ravintoaineiden lähde, sillä on myös omat mahdolliset sivuvaikutuksensa ja riskinsä. Koska heraproteiini on peräisin maidosta, esimerkiksi laktoosi-intoleranssista kärsivät tai maitotuotteille allergiset henkilöt voivat kokea haittavaikutuksia, kuten ripulia tai pahoinvointia, jos he käyttävät liikaa heraproteiinia.

heraisolaatti-vs-herakonsentraatti-proteiinijauhe

Mikä on paras proteiinijauhe?

Star Nutritionin Whey-100 ja Whey-80 ovat markkinoiden paras proteiinijauhe tällä hetkellä. Whey-100 -proteiinijauhe on heraisolaatti, eli se sopii paremmin laktoosi-intolerantikoille. Whey-100 on hintansa puolesta kalliimpaa, kuin Suomen suosituin proteiinijauhe, eli Whey-80. Herakonsentraatti -proteiinijauhe on edullisempaa kuin Whey-100, mutta siitäkin löytyy kaikki tarpeelliset aminohapot lihaskasvuun ja palautumiseen.

Parhaat proteiinijauheet 2021

paras-proteiinijauhe

1. Paras proteiinijauhe: Star Nutrition Whey-80 -heraproteiini

Suomen suosituin ja markkinoiden paras heraproteiinijauhe.

Star Nutrition on vuonna 1999 perustettu ruotsalainen lisäravinneyritys – nykyisin se on Pohjois-Euroopan myydyin lisäravinnebrändi.

Korkealaatuinen proteiinijauhe, joka sopii niin lihaksia kasvattavalle treenaajalle, kuin painonpudottajalle.

Proteiinijauheen avulla saavutat paremman palautumisen, edistät lihaskasvua, sekä tehostat rasvanpolttoa.

 • Tyyppi: Herakonsentraatti
 • Paino: 1 kg
 • Annoksia per pussi: 27
 • Annostus: 0,75 - 1 dl proteiinijauhetta veteen tai maitoon sekoitettuna 1 - 3 kertaa päivässä.
Makuraatimme tykkäsi eniten Star Nutritionin vaniljan makuisesta proteiinijauheesta. Maku ei ollut liian makea, toisin kuin joillakin valmistajilla saattaa olla hieman teollinen maku tuotteessa. Liukenevuus veteen oli hyvä ja tekstuuri oli kermainen, mutta ei liian vaahtoava.
Näytä halvin hinta →
whey-100 heraproteiinijauhe

2. Star Nutrition Whey-100 heraisolaatti proteiinilisä

Laadukkaasta heraproteiini-isolaatista valmistettu proteiinilisä. Tykkäsimme erityisesti suklaan ja vaniljan mausta, eikä maku ollut liian makea tai teollinen.

Whey-100 on laktoosi-intolerantikoille sopiva heraproteiinijauhe. Se on hinnaltaan hieman kalliimpi kuin Whey-80 heraproteiini.

Whey-100 on laadukas ja hyvä proteiinijauhe, joka on täydellinen valinta treenajille, jotka haluavat maksimaaliset tulokset treeneistään.

 • Tyyppi: Heraisolaatti
 • Paino: 1 kg
 • Annoksia per pussi: 27
 • Annostus: sekoita 37 g jauhetta 200 ml:aan maitoa tai vettä. Nauti joko treenin jälkeen, tai ennen treeniä.
Makuja Whey-100 löytyy tällä hetkellä valikoimasta yhdeksän kappaletta, joihin kuuluu: Chocolate Peanut Butter, Chocolate Raspberry, Cookies and Cream, Double Rich Chocolate, Mansikka, Maustamaton, Suklaa, Vanilja ja Vanilja-päärynä.
Näytä halvin hinta →
vegaaninen ja laktoositon proteiinilisäjauhe

3. Vegaaninen proteiinijauhe: Star Nutrition Soy Protein Isolate

Sopii täydellisesti kasvipohjaiseen ruokavalioon, sekä laktoosi-intolerantikoille.

Star Nutritionin vegaaninen proteiinijauhe Soy Protein Isolate on loistava valinta kasvipohjaisella ruokavaliolla oleville henkilöille, sekä laktoosi-intolerantikoille.

Tuote on valmistettu korkealaatuisesta soijaproteiini-isolaatista ja se on erinomainen proteiininlähde treenaajille.

 • Tyyppi: Soijaproteiini-isolaatti
 • Paino: 1 kg
 • Annoksia per pussi: 33
 • Annostus: sekoita 30 grammaa proteiinia 300 ml:aan vettä ja nauti joko treenin jälkeen, tai ennen treeniä.
Näytä halvin hinta →
heraproteiinijauhe

4. Whey Protein Professional

Tämä heraproteiinijauhe on herkullisen makuinen ja todella laadukas sisällöltään. Tuote on vähälaktoosinen, sisältää runsaasti aminohappoja ja siihen on lisätty proteiineja jotka edistävät vastustuskykyä ja palautumisen nopeutumista.

Tuote liukenee veteen todella hyvin – muutaman sekunnin sekoituksen jälkeen tuloksena oli tasainen, paakuton ja vähävaahtoinen juoma.

Whey Protein Professional on sekoitus herakonsentraattia- ja isolaattia.
 • Tyyppi: Herakonsentraatti ja isolaatti
 • Paino: 2,35 kg
 • Annoksia per pakkaus: 78
 • Annostus: sekoita 30 grammaa proteiinia 200 ml:aan vettä tai maitoa ja nauti joko treenin jälkeen, tai ennen treeniä.
Näytä halvin hinta →

Mitkä ovat heraproteiinin hyödyt?

Heraproteiini on erinomainen tapa saada ruokavalioon lisää proteiinia. Sen on myös osoitettu auttavan lihaksen rakentamisessa ja laihduttamisessa, jonka lisäksi sillä voi olla jopa syöpää vastaan suojaavia vaikutuksia. 

Yksi heraproteiinin parhaista hyödyistä on se, että siinä on paljon erilaisia aminohappoja, joita ei löydy kasviperäisistä tuotteista, kuten hampusta ja herneistä. Kasviperäisistä tuotteista saatava proteiini ei edistä yhtä paljon lihaskasvua ja palautumista kuin heraproteiini.

Ota kuitenkin huomioon, että heraproteiini on ravintolisä, eikä sen ole tarkoitus olla kunnollisen ruokavalion korvaaja, vaan lisäravinne treenaajille, jotka haluavat kasvattaa lihasmassaa, tai laihduttaa, mutta saada silti tarpeeksi proteiinia.

Miten proteiinilisät toimivat?

Heraproteiini hajottaa proteiinit lyhyemmiksi aminohappoketjuiksi, jotka imeytyvät helpommin elimistöön.

Kyseessä on erittäin nopeasti pilkkoutuva proteiini, mikä tarkoittaa, että se hajoaa myös nopeammin kuin muut proteiinit. Näin saat enemmän proteiinia annosta kohti kuin muilla proteiinityypeillä. Esimerkiksi naudanlihaproteiini sulaa hyvin hitaasti, kun taas heraproteiini sulaa nopeasti ja antaa sinulle suuren määrän aminohappoja.

Hera sisältää myös monia luonnollisia kasvutekijöitä ja hormoneja, jotka auttavat kehoa korjaamaan lihaksia loukkaantumisen jälkeen ja rakentamaan uusia lihaksia. Sen on myös osoitettu auttavan painonpudotuksessa, sillä se voi auttaa tukahduttamaan ruokahalua.

proteiinijauhetta pöydällä

Voiko heraproteiinin imeytymistä elimistöön parantaa?

Kyllä, heran imeytymistä voidaan lisätä monin eri tavoin. Voit täydentää sitä erilaisilla ruoansulatusta edistävillä aineilla, kuten liivatteella, tai juoda sitä heti harjoittelun jälkeen, jotta proteiini imeytyy nopeammin. 

Sitä ei kuitenkaan suositella henkilöille, joiden ruoansulatus on heikentynyt tai joilla on laktoosiongelmia.

Kuinka paljon proteiinijauhetta kannattaa ottaa?

Tähän ei ole helppoa vastausta. Jos syöt jo terveellistä ruokavaliota, lisää heraproteiinia ruokavalioosi ja katso, mitä tapahtuu.

Jos treenaat suhteellisen tosissasi tai haluat pudottaa painoasi, niin sinun kannattaa selvittää päivittäinen proteiinin tarve. Kun tiedät, mikä sinun päivittäinen proteiinin tarve on, voit tarvittaessa ottaa käyttöösi proteiinilisät, kuten heraproteiinin.

Jos olet syönyt huonosti, aloita parantamalla ruokavaliotasi. Heran lisääminen ruokavalioon tulisi tehdä silloin, kun ruokavalio on jo valmiiksi kunnossa ja sen tarkoitus on olla vain kuorrutus kakun päällä.

Yleisin annoskoko on yksi kauhallinen proteiinijauhoa, eli noin 30 grammaa proteiinia sekoitettuna joko veteen tai maitoon.

Onko heraproteiinista enemmän hyötyä vai haittaa?

Heraproteiinin on osoitettu olevan erittäin hyödyllinen yleisen terveydentilasi kannalta. On kuitenkin suositeltavaa, että saat tasapainoisesti sekä täysravintoproteiinia että heraproteiinia. 

Näin varmistetaan, että saat täydellisiä proteiineja ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja tarvitsemissasi määrissä. Muista myös tarkkailla kaloreitasi.

Pitäisikö minun ottaa heraproteiinia harjoituksen jälkeen? 

Kyllä. 

Hera sisältää erilaisia kasvutekijöitä ja hormoneja, jotka auttavat kehoasi korjaamaan lihaksia vammoista ja rakentamaan uutta lihasta. Tämä on erittäin tärkeää kaikille, jotka rakentavat lihaksia, tai pudottavat painoa. 

Hera sulaa myös nopeasti ja helposti, joten se sopii erinomaisesti nautittavaksi päivän aikana, kun sinun on pian taas syötävä.

heraproteiinin annostus

Minkä tyyppisiä proteiinilisiä on olemassa ja mikä niistä on paras?

Heraproteiinijauhe on suosituin valinta urheilijoiden ja kehonrakentajien keskuudessa, koska se tarjoaa nopeasti vaikuttavia ravintoaineita. 

Heraa on myös eri muodoissa, kuten konsentraattina, isolaattina ja hydrolysaattina

Se mikä näistä vaihtoehdoista on paras juuri sinulle, riippuu omista mieltymyksistäsi ja ominaisuuksista.

Jos yrität laihduttaa, isolaatti tai hydrolysaatti voi olla paras vaihtoehto. Jos olet herkkävatsainen tai laktoosi-intolerantikko, niin tässä tapauksessa paras vaihtoehto sinulle on joko heraisolaatti tai vegaaninen proteiinilisä, kuten Star Nutrition Soy Isolate.

Herakonsentraatti vs. heraisolaatti - kumpi on parempi?

Herakonsentraatti ja heraisolaatti ovat kaksi heraproteiinityyppiä, joita voidaan käyttää proteiinipirtelöiden valmistukseen. Vaikka kyse on lähinnä henkilökohtaisista mieltymyksistä, herakonsentraatti on yleensä edullisempi kuin heraisolaatti, ja molempia pidetään erittäin korkealaatuisina proteiineina.

 Näiden kahden välillä on kuitenkin yksi keskeinen ero: herakonsentraatissa rasvan määrä on korkeampi, kun taas heraisolaatissa rasvan määrä on pienempi, eikä seimeydy yhtä helposti elimistöön. Heraisolaatti sopii siis paremmin sinulle jos olet esimerkiksi dieetillä.

Kaseiini

Kaseiini on eräs maitoproteiinin muoto. Se on tunnettu hitaasti sulavista ominaisuuksistaan. Se pitää sinut kylläisenä ja auttaa sinua pitämään painosi kurissa. 

Sillä ei kuitenkaan ole yhtä paljon hyötyä yleisen terveyden lisäämisessä kuin heraproteiinilla. Kehonrakentajat käyttävät kaseiinia usein lihasten rakentamiseen. 

Kaseiinia käytetään usein ennen nukkumaanmenoa, jotta keho saa hitaasti sulavia ravintoaineita nukkuessasi.

Voiko kaseiinin imeytymistä lisätä jotenkin?
Kyllä, kaseiiniproteiinin imeytymistä voidaan lisätä monin tavoin. Helpoin tapa on nauttia sitä heti harjoittelun jälkeen, kun elimistösi on nopeasti sulavassa tilassa.

Mutta tässä ei ole järkeä, koska heraproteiinissa on paljon parempi sulautuminen elimistöön, eli kaseiinia kannattaakin käyttää juurikin esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa sen hitaan sulautumisen takia.

Laktoositon proteiinilisä

Laktoosittoman proteiinin tarkoituksena on tarjota kuluttajille tehokkaampi tapa saada välttämättömiä aminohappoja ruokavalioonsa. 

Kaseiinin sijaan, jota joidenkin voi olla joskus vaikea sulattaa, laktoosittomat tuotteet poistavat ruoansulatusavun tarpeen eristämällä vain välttämättömät aminohapot täydellisen proteiinisynteesin aikaansaamiseksi.

Mitä on vegaaninen proteiini?

Onko se parempi kuin heraproteiini? Olisiko siitä hyötyä kasvipohjaisessa ruokavaliossa?

Vegaaniproteiini tuotetaan ottamalla kasvipohjaisia proteiineja ja käsittelemällä ne eläimettömässä prosessissa. 

Tämä tarkoittaa, että yritys ei käytä vegaanisten tuotteidensa valmistuksessa maitotuotteita, kananmunia tai lihaa. 

On myös tärkeää huomata, että kasveista tuotetut proteiinilisät johdetaan entsyymejä käyttävän prosessin kautta, sen sijaan että käytettäisiin puhdasta instantioitua kaavaa.

Voiko vegaaniproteiinin imeytymistä lisätä jotenkin?
Kyllä, tapoja on monia. Yksi helpoimmista tavoista on ottaa se heti harjoituksen jälkeen, koska kehosi on nopeasti sulavassa tilassa ja proteiini imeytyy nopeasti. 

Sitä voidaan myös sekoittaa muihin heran muotoihin, kuten konsentraattiin, isolaattiin tai hydrolysaattiin.

Kuinka paljon proteiinilisäjauheet maksavat?

Proteiinilisät ovat todella edullisia, jos otetaan huomioon niiden tuomat hyödyt terveyden ja treenaamisen kannalta. Hinta on yleensä noin 15 - 20 euroa kilogrammalta.

Yksi kilogramma riittää yleensä noin yhden kuukauden ajaksi, jolloin kuukausittainen hinta lisäravinteille olisi noin 15 - 20 euron luokkaa - ei siis todellakaan paha hinta, jos haluaa parempia tuloksia treenistä.

Yhteenveto

Nyt tiedät siis, että heraproteiini on hyvä tapa lisätä proteiinin määrää ruokavaliossasi. Sen käyttö ei ole välttämätöntä, mutta se on loistava lisäravinne, jos tavoitteenasi on kasvattaa lihasmassaa, edistää palautumista tai pudottaa painoa.

Jos olet huolissasi päivittäisestä proteiinin saannistasi, heraproteiini on hyvä tapa antaa lisäpotkua treeneihin. On myös tärkeää huomata, että vaikka herasta voi olla hyötyä, se ei välttämättä sovi kaikille - tutustu siis vaihtoehtoihin ja kokeile eri merkkejä, niin tiedät mikä sopii juuri sinulle parhaiten!