Maltodekstriini | Mitä se on ja mitkä ovat sen hyödyt?

Maltodekstriini on hiilihydraatti, joka on treenaajille tuttu erilaisista lisäravinteista, kuten proteiinipatukoista ja palautusjuomista.
maltodekstriini-supreme-maltodextrin

Mitä maltodekstriini on?

Maltodekstriini on eräänlainen hiilihydraatti. Se valmistetaan yleensä joko maissista, riisistä tai perunoista. Sitä löytyy monista elintarvikkeista ja lisäravinteista, koska sen maku on neutraali. 

Maltodekstriiniä käytetään ainesosana antamaan tilavuutta ja rakennetta jalostetuille elintarvikkeille, kuten pastakastikkeille, jäätelölle ja purukumille.

Se toimii myös vähäkalorisena sokerin korvikkeena diabeetikoille, jotka tarvitsevat glukoosia ruokavaliossaan mutta eivät halua sakkaroosin tai fruktoosin kaloreita. Tämän takia maltodekstriini onkin suosittu ainesosa erilaisissa lisäravinteissa, kuten proteiinipatukoissa ja palautusjuomissa.

Mitkä ovat maltodekstriinin hyödyt?

Maltodekstriiniä voidaan käyttää vähäkalorisena sokerin korvikkeena diabeetikoille. Sitä voidaan käyttää myös ainesosana lisäämään prosessoitujen elintarvikkeiden tilavuutta ja rakennetta. Maltodekstriini voi myös toimia rasvan korvikkeena elintarvikkeissa, kun sitä käytetään tavallisten öljyjen sijasta.

Yleinen ainesosa lisäravinteissa

Lisäravinteissa maltodekstriinin tarkoitus on toimia energian lähteenä joko ennen tai jälkeen treenin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että maltodekstriini yhdessä muiden ainesosien kanssa voi nopeuttaa lihasten palautumista harjoituksen jälkeen.

On kuitenkin tärkeää, että et käytä maltodekstriiniä liikaa, koska kuten kaikilla lisäravinteilla, myös sillä on haittavaikutuksia.

Mitkä ovat maltodekstriinin sivuvaikutukset?

Maltodekstriini voi aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia, jos sitä käytetään suuria määriä tai jos se yhdistetään muihin ainesosiin, jotka voivat aiheuttaa samanlaisia oireita, kuten kofeiiniin liikakäyttö.

Mistä voin ostaa maltodekstriiniä?

Jos haluat ostaa laadukasta ja edullista maltodekstriiniä, niin voit tutustua Fitnesstukun valikoimaan täällä.

Onko maltodekstriini turvallista?

Maltodekstriini on hiilihydraatti, jota esiintyy monissa elintarvikkeissa, minkä vuoksi esimerkiksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on luokitellut sen turvalliseksi käyttää. FDA ei myöskään luokittele maltodekstriiniä allergeeniksi.

Jotkut ihmiset voivat kuitenkin olla allergisia maissille tai riisille. Jos sinulla on ruoka-aineallergia, tarkista ostamasi maltodekstriinin etiketistä, ettei se ole peräisin näistä lähteistä.

Maltodekstriinin käyttö: Kuinka paljon sitä pitää ottaa?

Jos tavoitteenasi on laihtuminen, kuten minkä tahansa muun ravintolisän kohdalla, ota vain pakkausselosteessa ilmoitettu määrä. Jos yrität kasvattaa lihaksia, sinun tulisi aloittaa 0,5 grammalla painokiloa kohti ja nostaa tarvittaessa 1 grammaan painokiloa kohti.

Miten ja milloin otan maltodekstriiniä?

Se, kuinka paljon sinun tulisi ottaa, riippuu siitä, miksi haluat käyttää maltodekstriiniä. Laihduttajien on parasta ottaa se 30 minuuttia ennen ateriaa, koska maltodekstriinin imeytyminen elimistöön voi kestää jonkin aikaa.

Yhteenveto

Maltodekstriini on hiilihydraattityyppi, jota voidaan käyttää elintarvikkeissa monin tavoin. Sitä käytetään ainesosana lisäämään tilavuutta ja rakennetta jalostettuihin elintarvikkeisiin, kuten pastakastikkeisiin, jäätelöön, purukumiin ja moniin muihin elintarvikkeisiin. Maltodekstriini voi myös toimia rasvan korvikkeena elintarvikkeissa, kun sitä käytetään tavanomaisten öljyjen sijasta.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA pitää maltodekstriiniä turvallisena, sillä se ei myöskään pidä sitä allergeenina - mutta joidenkin maissi- tai riisiallergikkojen on syytä olla varovaisia ostostensa suhteen. Jos haluat laihtua, ota 0,5 grammaa painokiloa kohti 30 minuuttia ennen ateriaa, ja jos haluat lihoa, ota 1 gramma painokiloa kohti.

Maltodekstriini on suosittu lisäravinne erilaisissa lisäravinnetuotteissa, sen korkean hiilihydraattipitoisuuden takia.