Kyykky: Ohjeet oikeaoppiseen kyykkytekniikkaan

Haluatko oppia miten kyykky tehdään oikeaoppisesti? Jos vastasit kyllä, niin hyvä! Olet saapunut oikeaan osoitteeseen - kerromme sinulle kaiken mitä sinun tarvitsee tietää kyykystä.
kyykky

Miksi kannattaa ottaa kyykky osaksi treeniohjelmaa?

Kyykky on kaikkien liikkeiden kuningas, ja hyvästä syystä. Se on monipuolinen liike, joka harjoittaa koko kehoa, ja sen voi tehdä tarvittaessa pelkällä omalla kehonpainolla, eli se sopii hyvin myös kotitreeniin.

Kyykky onkin yksi parhaista tavoista kasvattaa lihasmassaa ja polttaa rasvaa samanaikaisesti. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan osaa tehdä niitä oikein.

Tässä artikkelissa opit, miten kyykkyä tehdään oikein, jotta saat liikkeestä maksimaaliset tulokset satuttamatta itseäsi harjoittelun aikana.

Olemme koonneet vaiheittaisen oppaan kyykkyjen suoritukseen, listanneet sen yleisimpiä virheitä, sekä keränneet vinkkejä siitä, miten voit parantaa kyykkytekniikkaasi.

Mikä on kyykky?

Kyykky on voimaharjoitus, joka kohdistuu jalkojen lihaksiin, erityisesti pakaralihaksiin. Kyykky suoritetaan taivuttamalla polvia ja lantiota selkä suorana, laskeutumalla kohti lattiaa ja pitämällä paino jakautuneena kantapäiden ja varpaiden välille. 

Liike päättyy, kun olet noussut lattialta takaisin alkuasentoon. Kyykky kehittää jalkojen lisäksi myös keskivartaloa ja selkää.

Avain oikeaan kyykkäystekniikkaan on pitää paketti kireänä alusta loppuun liikettä suorittaessa. Muista pitää selkäsi aina suorana ja neutraalina kyykyssä. Jos selkäsi on kaarella, loukkaantumisriski on suurempi ja liike on vähemmän tehokas.

Mitkä ovat kyykyn hyödyt?

Kyykky on loistava liike jaloille, mutta se treenaa samalla myös kokonaisesti kehon kaikkia lihaksia. Tämän ansiosta, se sopiikin täydellisesti lähes jokaiseen treeniohjelmaan

Yleensä ihmiset tekevät kyykkyä treenatakseen reisiään, lantiotaan ja pakaroitaan, koska se on yksi parhaista liikkeistä jos tavoitteenasi on treenata jalkoja kokonaisvaltaisesti ja tehokkaasti.

Kyykyn hyötyjä ovat muun muassa testosteronitasojen nousu, lihasmassan lisääntyminen, pienempi loukkaantumisriski ja parempi suoja osteoporoosia vastaan. Jos teet kyykkyjä säännöllisesti, kyykkysi paranee huomattavasti.

Kuinka usein kannattaa kyykätä?

Kyykkyjä tulisi tehdä vähintään kerran viikossa. Aluksi on parasta kyykätä kahtena päivänä viikossa ja lisätä vähitellen kyykkyjen määrää viikossa.

Miten saada mahdollisimman paljon hyötyä kyykystä?

Syö terveellisesti ja varmista, että saat riittävästi proteiinia. Jos et saa riittävästi proteiinia tavallisista elintarvikkeista, voit käyttää proteiinijauheita.

Saavatko polvet mennä varpaiden yli kun kyykkää?

Kyykkäämisessä ja polvien asennosta on olemassa yleinen myytti. Osa ihmisistä sanoo, että polvet eivät saisi koskaan mennä varpaiden yli missään kyykkyliikkeessä. 

Tämä ei pidä paikkaansa, koska ihmisillä on erilaiset vartalon mittasuhteet, joten jokaisella ihmisellä on yksilöllinen tapa tehdä kyykkyjä optimaalisimmalla tavalla.

Esimerkiksi ihmiset, joilla on lyhyet jalat ja pitkä vartalo, pystyvät pitämään pystyasennon paljon helpommin kuin ihmiset, joilla on pidemmät jalat ja lyhyempi vartalo.

Kyykkyvariaatiot, minkälaisia kyykkyjä on olemassa?

oikeaoppinen-kyykkytekniikka

Kyykystä on olemassa useita eri muunnelmia, toiset niistä kehittävät takareisia paremmin, toiset etureisia ja toiset taas molempia.

Yleisin kyykkyliike on takakyykky, eli jalkakyykky. Jalkakyykky on yksi kolmesta virallisestä liikkeestä, jota käytetään voimanostokilpailuissa. Voimanostokilpailuiden kaksi muuta liikettä ovat penkkipunnerrus ja maastaveto.

Toinen suosittu variaatio kyykystä on etukyykky, joka taas on yksi kuudesta painonnosto kisoissa suoritettavista liikkeistä.

Kyykky, jalkakyykky, takakyykky - yleisin liike

Kun puhutaan kyykystä, niin sillä tarkoitetaan usein juurikin takakyykkyä, eli jalkakyykkyä. 

Kyseessä on siis liikkeen perinteisin muoto, jota olet luultavasti nähnyt tehtävän kuntosaleilla joskus. 

Jalkakyykyssä tanko asetetaan yläselkään joko lähemmäs hartioita tai hieman alemmas, riippuen tekeekö olympiakyykkyä, eli high-bar kyykkyä vai low-bar kyykkyä, jossa tanko asetetaan hieman alemmas.

jalkakyykky-tekniikka

Olympiakyykky, eli "high-bar kyykky"

Olympiakyykky on jalkakyykyn muunnelma, ja se on yksi kuudesta virallisesta liikkeestä, joka suoritetaan painonnostokilpailuissa.

Olympiakyykkyä suoritettaessa nostaja laskeutuu syvään kyykkyasentoon pitäen tankoa yläselän poikki juuri niskan alapuolella. Selän asento on lähes pystyasennossa, joka tekeekin liikkeestä vaikeamman henkilöille, joilla on ongelmia liikkuvuuden kanssa.

Etukyykky

Etukyykky on jalkakyykyn muunnelma, ja se on säännelty liikesuoritus painonnosto kilpailuissa. Etukyykkyä suorittaessaan nostaja laskeutuu syvään kyykkyasentoon tanko vartalon etupuolella olkapäiden korkeudella.

Etukyykkyjä voi tehdä myös kahvakuulilla tai käsipainoilla. Tämä muunnelma tunnetaan nimellä goblet-kyykky.

Goblet-kyykky

Goblet-kyykyssä käytetään kahta kättä pitämään käsipainoa, kahvakuulaa tai jotakin painavaa esinettä, kuten kuntopalloa vartalon etupuolella samalla tavalla kuin etukyykyssä.

Goblet-kyykky on hyvä liike esimerkiksi aloittelijoille, ja siitä on helppo edetä astetta vaikeampiin kyykkyihin.

Box-kyykky

Box-kyykky on kyykkyvariaatio, jossa kyykistyt tietylle tasolle (usein boksi tai penkki) ja pysyt siinä useita sekunteja.

Tämä variaatio on suosittu varsinkin voimanostajien keskuudessa, sekä henkilöiden, jotka ovat kuntoutumussa jostakin vammasta.

On tärkeää, että pystyt aina säilyttämään tasapainosi tehdessäsi box-kyykkyä ja se tulisikin tehdä aina mahdollisimman hallitusti.

Kehonpainokyykky

Kehonpainokyykky on liike joka suoritetaan nimensä mukaisesti omalla kehonpainolla, eli ilman lisäpainoja. 

Se onkin hyvä keino saada veri virtaamaan ja lihakset töihin, olitpa sitten kotona tai esimerkiksi toimistossa tauolla.

Hack-kyykky

Hack-kyykky on muunnelma kyykystä, joka suoritetaan hack-kyykkylaitteella.

Tämä harjoitus keskittyy pääasiassa reisilihasten kehittämiseen, mutta se harjoittaa myös joitakin vatsa- ja selkälihaksia.

Tunnet sen kuitenkin enimmäkseen reisissäsi, koska sen laskevan liikkeen vuoksi se kuormittaa tätä lihasryhmää useimpien ihmisten kohdalla enemmän kuin kyykkyjen kohdalla.

Smith-kyykky

smith-kyykky

Smith-kyykky on smith-laitteessa suoritettava liike. Liike eroaa vapailla painoilla suoritettavista kyykyistä siten, että tässä liikkeessä tangon liikerata on kiinteä, eli se liikkuu suorassa linjassa ylös- ja alaspäin.

Smith-kyykyllä on kuntosali-ihmisten keskuudessa tietynlainen stigma 

Monet ovat sitä mieltä, että smith-kyykky on huono liike ja kannattaisi mieluummin suosia kyykkyjä, jotka tehdään vapailla painoilla. Tämä mielipide on jossain määrin oikea, koska smith-kyykyn liikerata ei ole luonnollinen ihmiselle. Se on kuitenkin hyvä liike esimerkiksi henkilöille, jotka ovat kuntoutumassa loukkaantumisesta.

Muista kuitenkin, että kyykkyistä on olemassa erilaisia variaatioita, joten on parasta valita harjoitus, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi, eikä vain seurata, mitä muut sanovat siitä, miten he suorittavat kyykkyjä.

Smith-kyykyn hyödyt

Smith-kyykky tarjoaa useita hyötyjä mukaan lukien alhainen oppimiskäyrä aloittelijoille, helpompi kyykkytekniikan korjaaminen ja suurempi kyykyn liikelaajuus, jos se on tarpeen loukkaantumisen tai muiden tekijöiden vuoksi.

Smith-kyykyn haitat

Sillä on myös joitakin haittoja, kuten tangon kiinteä liikerata. Tanko liikkuu siis suoraan ylös ja alas, mikä ei ole luonnollista, koska kyykky on luonnollinen liike ja kehosi pyrkii liikkumaan luonnollisimmalla tavalla.

Bulgarialainen kyykky

Bulgarialainen kyykky on loistava koko kehon toiminnallinen tasapainoharjoitus. Se kohdistuu kaikkiin tärkeimpiin lihasryhmiin kerralla, ja lisähaasteena on stabiloivien lihasten aktivointi liikettä suorittaessa. Liike voi tosin olla haastava niille, jotka eivät ole tottuneet suorittamaan sitä, mutta ajan myötä liikettä harjoitellessa myös tasapaino kehittyy.

Bulgarialaiset kyykyt ovat erinomainen harjoitusmuoto henkilöille, jotka haluavat treenata kokonaisvaltaisesti jalkalihaksiaan.

Nyt tiedät siis muutamia erilaisia tapoja suorittaa kyykky. Se mikä näistä on paras juuri sinulle, riippuu erilaisista tekijöistä, kuten vartalosi mittasuhteista, sekä lihaksista joita haluat painottaa treeniohjelmassasi.

Ennen kuin aloitat harjoittelemaan kyykkäämistä, sinun on muistettava:

Jos kyykkäät liian syvälle, se voi aiheuttaa vammoja tai kipua. On tärkeää suorittaa jokainen liike oikeaoppisella tekniikalla, joka tuntuu turvalliselta ja mukavalta, sillä kyykky voi olla pahaksi esimerkiksi polville, jos sitä ei tehdä oikein.

Seuraavaksi voidaankin tutustua oikeaoppiseen kyykkytekniikkaan.

Oikeaoppinen kyykkytekniikka

Ennen kuin tutustutaan tarkemmin oikeaoppiseen kyykkytekniikkaan tangolla, on hyvä olla tietoinen, että siitäkin on olemassa kaksi eri versiota, kuten aikaisemmin todettiin.

Nämä versiot ovat siis:

High-bar kyykky

High-bar kyykky on kyykkytekniikka, jossa tanko lepää korkeammalla yläselässä. Painnonostajat käyttävät tätä kyykkyvariaatiota usein treeniohjelmissaan.

High-bar kyykyssä kehon asento on enemmän pystyssä verrattuna low-bar kyykkyyn. High-bar kyykky kehittää ja aktivoi enemmän jalan etuosan lihaksia, kuten etureisiä.

Low-bar kyykky

Low-bar kyykky on taas aktivoi enemmän jalan takaosan lihaksia ja lantiota. Low-bar kyykky on suosittu varsinkin voimanostajien keskuudessa, koska jalkakyykky on virallinen suoritusliike heidän arvokisoissaan.

Voimanostokisoissa on tosin mahdollista suorittaa kumpi tahansa kyykkyvariaatio. Suoritus hyväksytään, kunhan nostaja menee tuomarien mukaan tarpeeksi alas.

Kumpi kyykky on sinulle parempi?

Se riippuu eri asioista, ja sinun täytyy kokeilla niitä itse ja selvittää, miltä ne tuntuvat.

Yleensä ihmiset, joilla on lyhyet reisiluut ja pitkä vartalo, voivat kyykistyä paremmin pystyasennossa, jolloin high-bar kyykky sopii heille paremmin.

Ihmiset, joilla taas on pidemmät reisiluut ja lyhyempi vartalo, tuppaavat kyykkäämään yleensä enemmän etukenoisessa asennossa, jolloin low-bar kyykky sopii heille paremmin, koska kyykkääminen on helpompaa tässä variaatiossa.

Valitse kyykky, joka tuntuu parhaimmalta juuri sinulle

Yhteenvetona voidaan todeta, että korkea tankokyykky on hyvä vaihtoehto, jos haluat käyttää etureisiä enemmän kyykkyyn, kun taas matala tankokyykky sopii paremmin henkilöille, joilla on lyhyempi vartalo ja pidempi reisiluu, koska kyykistyminen on helpompaa tässä kyykkyasennossa.

Nyt tiedät siis hieman vartalon mittasuhteista ja siitä, miten ne vaikuttavat kyykkäystyyliisi, mutta jatketaan nyt eteenpäin ja keskitytään selvittämään minkälainen on oikeaoppinen kyykkytekniikka.

Vinkit oikeaoppiseen kyykkytekniikkaan

Tässä osiossa opit vinkkejä ja niksejä siihen, miten voit parantaa kyykkäystekniikkaasi, sekä parantaa kyykkytulostasi.

Ota huomioon, että vartalosi muoto ja koko määräävät, mikä on optimaalisin tapa tehdä kyykkyjä. Mitä leveämmät hartiasi ovat, sitä leveämpi ote kannattaa ottaa kummaltakin puolelta.

Jokaisen henkilön tulisi selvittää itsenäisesti, mikä kyykkytekniikka tuntuu luonnolliselta omalla kohdalla.

Älä kyykkää jonkun toisen henkilön ohjeilla, vaikka hän kuinka väittäisi, että kyseessä on paras tyyli kyykätä.

Oteleveys

Ensimmäinen vaihe kun lähdetään suorittamaan oikeaoppista kyykkyä on selvittää oikea oteleveys. Oikeaan oteleveyteen ei ole yhtä vastausta, mutta voit aloittaa laittamalla kätesi suoraan eteenpäin ja sitten levittämällä niitä hieman sivuille.

Kokeile mikä ote tuntuu sinusta parhaalta, ja millä otteella saat vartalosi mahdollisimman tiukkaan pakettiin, koska vartalon pitäminen tiukkana on yksi tärkeimmistä asioista kyykätessä.

Jalkojen asento - kuinka leveällä jalat tulisi olla?

Jalkojen asento kyykätessä on myös riippuvainen henkilöistä, mutta voit aloittaa laittamalla kantapäät hartioiden leveyteen toisistaan ja asettaa ne suoraan hartioiden alle.

Jalkaterät

Käännä jalkaterät 30° astetta ulospäin. Älä nosta varpaita tai kantapäitäsi ja pidä koko jalka painautuneena lattiaa vasten.

Polvet

Kun kyykkäät, niin työnnä polviasi samalla sivulle, jalkojen suuntaisesti - ikään kuin "auraisit" polvillasi.

Lantio

Kun lähdet kyykkäämään, niin taivuta lantiotasi ja polvia samanaikaisesti. Liikuta lantiota taaksepäin ja alas samalla kun työnnät polviasi ulos.

Pidä vartalo tiukkana

Jos vartalosi ei ole tiukka kun otat tangon pois kyykkyhäkistä, niin yläselkäsi tulee todennäköisesti luuhistumaan kasaan ja kyykky menee pieleen, ennen kuin se ehti edes kunnolla alkamaan.

Hengittäminen kyykyn aikana

Hengittäminen on tärkeässä roolissa liikkeen suorituksessa, ennen kuin otat edes tangon pois kyykkyhäkistä, niin sinun on otettava happea keskivartaloosi. Tuen voi tehdä vetämällä napaa kohti selkärankaa ja täyttämällä sitten vatsaa ilmalla, jolloin vatsa jännittyy ja ydin tukee. 

Hapen ottamisella vatsaan on tarkoituksena tehdä vartalosta vakaampi, joka taas lisää voimantuottoa kyykätessä.

Miten hapenotto vatsaan tapahtuu?

Kuvittele, että joku aikoo lyödä sinua vatsaan, kun tuet. Tämä auttaa sinua pitämään vartalosi kireänä ja samassa asennossa kyykkyä suorittaessasi.

Tukeminen auttaa myös minimoimaan selkäkipuja ja maksimoimaan lihaskasvua harjoituksen aikana. Kyykkyliike vaatii paljon kehon vakauttamista, joten koko kehosi pääsee mukaan ja kyykistyt suuremmalla painolla.

Miten hengitys tapahtuu kyykyssä?

Kun alat kyykistyä alas, yritä hengittää ulos vasta kun kyykistyt takaisin yläasentoon. Jos hengität ulos liian aikaisin nousuvaiheessa, ydin menettää stabiliteettisi ja loukkaantumisen mahdollisuus on suurempi.

Ennen kuin lähdet laskeutumaan alaspäin, sinun tulisi hengittää sisään ja pidättää hengitystä koko liikkeen suorituksen ajan.

Voit hengittää ulospäin, kun olet päässyt lähelle lähtöasentoa.

Tärkeää muistaa hengittämisestä

Älä pakota itseäsi pidättämään hengitystäsi mahdollisimman pitkään, sillä se voi vahingoittaa sinua, eikä se ole muutenkaan tavoite tässä tapauksessa.

Kyykyn tavoitteena on kyykätä raskaita painoja turvallisesti, joten jos sinua huimaa kyykyn aikana, pudota painoa tai hengitä normaalisti.

Alapuolelta löydät vielä listan, josta näet jokaisen ruumiinosan ja niiden merkityksen oikeaoppisessa kyykkytekniikassa.

 • Asento - Kyykisty kantapäät hartioiden leveydellä toisistaan. Laita kantapäät hartioiden alle.
 • Jalat - Käännä jalat 30° astetta ulospäin. Pidä koko jalka litteänä maassa. Älä nosta varpaita tai kantapäitä.
 • Polvet - Työnnä polvia sivulle jalkojesi suuntaan.
 • Lonkat - Taivuta lantiota ja polvia samanaikaisesti kun ryhdyt laskeutumaan, liikuta lantiota taakse ja alas samalla kun työnnät polvia ulospäin.
 • Alaselkä- Kyykisty luonnollisella kaarella kuten seisten. Ei pyöristymistä tai liiallista taivuttamista. Selkä neutraalina.
 • Ote - Purista tankoa kovaa, mutta älä kuitenkaan yritä tukea raskaita painoja käsilläsi, vaan anna yläselkäsi kannatella tankoa.
 • Oteleveys - Käytä keskileveää otetta, kapeampaa kuin penkkipunnerruksessa, käsien pitäisi olla hieman leveämmällä suhteessa hartioihisi.
 • Tangon sijainti - Aseta tanko yläselän alakohtaan jos teet low-bar kyykkyä ja ylemmäs yläselkää, jos teet high-bar kyykkyä. Varmista, että tanko on tasaisesti keskitetty.
 • Ranteet - Älä anna ranteidesi taipua ja kipeytyä, kannattele tankoa siis yläselkäsi avulla.
 • Kyynärpäät - Pidä kyynärpäät vartalosi takana samassa linjassa kuin vartalosi.
 • Yläselkä - Kaarra yläselkääsi hieman ylöspäin, jotta saat enemmän tukea tangolle, purista lapaluitasi yhteen ja nosta rintakehää ylöspäin.
 • Rinta - Nosta rintakehä ylös ennen kuin otat tangon kyykkyhäkistä, pidä rintakehäsi ylöspäin suuntautuneena ja yritä pysyä tiukassa paketissa.
 • Pää - Pidä pääsi samassa linjassa vartalosi kanssa, äläkä katso kattoon tai jalkoihisi, äläkä käännä päätäsi sivuttain.
 • Selän asento - Ei pysty- tai vaakasuunnassa, vaan vinottain, tarkka kulma riippuu ruumiinrakenteestasi ja kyykkytyylistä.
 • Tangon ottaminen kyykkyhäkistä - Laita tanko selkääsi vasten ja jalat tangon alle, nosta tanko suoristamalla jalkojasi ja ota 2-3 askelta taaksepäin.
 • Alaspäin kyykkääminen - Taivuta lantiota ja polvia samanaikaisesti ja laita lantiosi taakse ja polvet ulospäin samassa linjassa kuin jalkaterät, sekä muista pitää alaselkä neutraalina.
 • Kyykyn syvyys - Taivuta polvia alaspäin, kunnes lantio on polvia alempana, älä kuitenkaan pakota itseäsi tekemään enemmän kuin mihin pystyt ilman kipua.
 • Ylöspäin kyykkääminen - Liikuta lantiota suoraan ylöspäin ja pidä polvet ojennettuina, rintakehä ylhäällä ja pää neutraalina.
 • Toistojen välillä - Seiso lantio ja polvet lukittuna, hengitä ja valmistaudu seuraavaa toistoa varten.
 • Tangon asettaminen takaisin - Lukitse lonkat ja polvet ja astu sitten eteenpäin ja laita tanko takaisin telineeseen taivuttamalla polvia, katso, että tanko on paikallaan.
 • Tangon liikerata - Yritä liikuttaa tankoa pystysuorassa linjassa jalkaterän keskikohdan poikki ilman vaakasuuntaista liikettä.
 • Hengitys - Iso hengitys yläasennossa, joka pidetään koko liikkeen ajan, kunnes ollaan taas ylhäällä.

Kyykyn yleisimmät virheet

Kukaan ei ole täydellinen ja harvalla ihmisellä on täydellinen kyykkytekniikka jo ensimmäisestä kerrasta lähtien. Kyykätessä voikin tehdä monia virheitä ja  tässä on muutamia yleisimpiä virheitä, jota useimmat treenaajat tekevät kyykätessä:

Vajaa kyykky

Vaikka kyseessä ei välttämättä ole suoranainen virhe, jos pystyt kyykkäämään vähintään 90 asteen kulmaan, niin sinun kannattaa tähdätä siihen.

Miksi? 

Se on kehityksen kannalta yksinkertaisesti tehokkaampaa, koska aktivoit enemmän lihaksia, joka taas vaikuttaa suoranaisesti lihaskasvuun.

Vajaiden kyykkyjen tekeminen on tosin ymmärrettävää, jos se tehdään tarkoituksella, esimerkiksi jos harjoittelet jotakin tiettyä lajia varten, joka hyötyy niiden tekemisestä. 

Toinen syy siihen, miksi jotkut ihmiset tekevät vajaita kyykkyjä, voi olla se, että he ovat toipumassa vammasta ja työskentelevät parhaillaan sen eteen, että he pystyvät kyykkämään taas alemmas.

Liian nopea ja hallitsematon alasmeno

Kyykkyjen tekeminen ei ole sama asia kuin tykkipallon tekeminen uima-altaaseen. Kun laskeudut alas, sinun pitäisi hallita kehoasi koko ajan täysin.

Jos kyykistyt liian nopeasti, polvillasi ei ole tarpeeksi aikaa liikkua eteenpäin, joka johtaa siihen, että polvesi liikkuvat ja kyykistyvät samaan aikaan, mikä on huono asia kehosi kannalta, koska se voi aiheuttaa polvikipua.

Usein liian nopeasti kyykätessä myös vartalo löystyy helposti, joka voi taas johtaa erilaisin vammoihin. Muista siis pitää kroppa tiukkana koko liikkeen ajan, sekä hengittää vatsaan sisään.

Liian nopeasti ylös nouseminen

Riippuen siitä, kuinka vahva olet, voit menettää tasapainosi, jos nouset liian nopeasti ylös kyykystä. Tämä on siinä mielessä virhe, että se tekee kyykystä tehottomamman ja vaarallisemman.

Jos kuitenkin olet voimanostaja, tavoitteesi on tietenkin nostaa mahdollisimman paljon painoa, joten siinä tapauksessa sinun pitäisi yrittää tuottaa mahdollisimman paljon voimaa kyykkyyn noustessasi. Toisin sanoen, yritä tuottaa mahdollisimman paljon voimaa lattian kautta.

Usein kysytyt kysymykset kyykky-liikkestä

Mitä lihaksia kyykky kehittää?

Kyykkyilä voi treenata monia jalkojen, selän ja keskivartalon lihaksia. Kyykyt kohdistuvat ensisijaisesti nelipäiseen reisilihakseen, etureisiin, pakaralihaksiin ja takareisiin.

Kyykky harjoittaa myös lonkankoukistajaa, alaselän lihasta, joka auttaa taivuttamaan ja suoristamaan selkärankaa.

Myös selkärangan erector spinae -lihasta käytetään, sillä se auttaa ylläpitämään ryhtiä koko liikkeen ajan. Kyykky on siis erinomainen yhdistelmäharjoitus urheilullisuuden ja voiman kehittämiseen, sillä sen on osoitettu lisäävän urheilusuoritusta myöhemmissä sprinteissä ja hyppykykyä.

Kyykkyjen suorittaminen oikeassa muodossa kohdistuu useimpiin kehon tärkeimpiin lihasryhmiin.

Miten paljon voimanostovyö auttaa kyykkyissä?

Voimanostovyöt auttavat kyykkyissä tarjoamalla vakautta ja tukea selkärangalle. Vyö estää nikamien liiallisen taipumisen tai puristumisen kyykkyä tehtäessä. Voimanostajat käyttävätkin painonnostovyötä pääasiassa antamaan vakautta vartalolle ja vähentämään selkärankaan kohdistuvia leikkausvoimia.

Tämä ei ole hyödyllistä vain voimanostajille, vaan myös niille, joilla on selkäkipuja ja jotka haluavat jatkaa kyykkäämistä ilman kipua.

Jos painonnostovyötä käytetään oikein, sen avulla on mahdollista yleensä lisätä kyykkyyn noin 10 % enemmän painoa.

Miten saada kyykky tuntumaan pakaroissa?

Jotta kyykky tuntuisi enemmän pakaroille, kannattaa jalkoja kiertää ulospäin. Tämä tarkoittaa, että osoitat varpaita noin 30 astetta ulospäin niin, että paino jakautuu nilkan ja kantapään ulkopuolelle.

Yhteenveto

Tämä artikkeli on ollut kattava opas parhaista tavoista optimoida oma kyykkytekniikka. Olet oppinut, miten kyykky hyödyntää monia lihasryhmiä, sekä oppinut joitakin yleisiä virheitä, joita ihmiset tekevät suorittaessaan kyykkyjä.

Toivomme, että nämä vinkit auttavat sinua välttämään nämä sudenkuopat ja saamaan enemmän toistoja vähemmällä vaivalla!