Kuntosaliohjelma | Miten valita paras saliohjelma?

Miten valita kuntosaliohjelma?

Kuntosaliohjelmaa valittaessa on hyvä ottaa huomioon eri asioita.

Mitä tavoitteita sinulla on? Mitä haluat saavuttaa treenauksella?

Montako päivää viikossa?

Kuntosaliohjelmia ja niiden tyyppejä on monta erilaista.

1 jakoinen treeniohjelma – Aloittelijoille yleensä suositellaan aloittamaan yksijakoisella saliohjelmalla. Yksijakoinen tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että koko vartalo treenaataan jokaisella treenikerralla kokonaan. Yksijakoisella saliohjelmalla käyt kuntosalilla yleensä kolme kertaa viikossa.

2 jakoinen treeniohjelma – Kaksijakoinen saliohjelma tarkoittaa, että ylävartalolle ja alavartalolle on omat treenipäivät. Jos yksijakoinen saliohjelma tuntuu liian tylsältä, niin tämä voi olla kokeilun arvoinen saliohjelma. Kaksijakoisella saliohjelmalla käyt kuntosalilla yleensä neljä kertaa viikossa.

3 jakoinen treeniohjelma – Kolmijakoinen saliohjelma jakaantuu kolmeen eri treenipäivään, jotka jokainen suoritetaan kaksi kertaa viikossa yleensä, eli treenipäiviä olisi viikossa yhteensä kuusi. Treenipäivät jakautuvat vetäviin, työntäviin ja jalkoihin. Jos on kova hinku kuntosalille, niin tällä jaolla ainakin pääset treenaamaan kunnolla.

Kuntosaliohjelma rasvanpolttoon

Jos tavoitteenasi on painonpudotus, niin suosittelemme sinua valitsemaan kuntosaliohjelman, jossa keskitytään tekemään pääliikkeitä, eli moninivelliikkeitä, kuten takakyykky, penkkipunnerrus, maastaveto ja pystypunnerrus.

Tutustu esimerkiksi tähän saliohjelmaan naiselle.

Haluan kasvattaa lisää lihasta, mikä olisi hyvä kuntosaliohjelma?

Hyvä kuntosaliohjelma lihasmassan kasvatukseen on yleensä 2 tai 3-jakoinen ohjelma.

Jos tavoitteenasi on lihaksen kasvatus, voit tutustua esimerkiksi tähän 2-jakoiseen treeniohjelmaan.

Ole realistinen ja arvioi kuinka monta kertaa viikossa pääset treenaamaan

Kuntosaliohjelmia löytyy monta erilaista, ota huomioon, että yleensä treeni kestää noin 40-90 minuuttia.

Hyviin tuloksiin pääset kuitenkin jo esimerkiksi käymällä kolme kertaa viikossa kuntosalilla. Kolme tuntia viikossa ei ole paha hinta hyödyistä, joita treenaamisesta saat irti.

Painonpudotuksessa 10% koostuu liikunnasta

Jos tavoitteenasi on esimerkiksi painonpudotus, niin liikunnan vaikuttava osuus on vain 10% ja syömistesi osuus 90%.

Eli jos päätavoitteenasi on painonpudotus, niin suosittelen keskittymään korjaamaan ensimmäisenä ravintopuolen kuntoon.

Tässä tiivistettynä miten teet parempia päätöksiä:

  • Kirjaa ylös kuinka paljon kaloreita syöt päivässä.
  • Syö vähemmän kaloreita päivässä kuin poltat. 500 kaloria vähemmän päivässä tarkoittaa n.500 gramman painonpudotusta per viikko.
  • Vähennä nestemäisiä kaloreita, varsinkin limuja.
  • Yritä syödä oikeita ruokia, lihaa, kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä.
  • Pidä kirjaa edistymisestäsi ja katso miten vartalosi muuttuu.

Tee mistä nautit ollaksesi terve ja iloinen

Jos tavoitteenasi on näyttää hyvältä ja tuntea itsesi hyväksi omassa vartalossa, niin on vain yksi keino löytää paras treeniohjelma juuri sinulle ja se on liikunta mistä oikeasti nautit. Koska liikunta on vain 10% osa kokonaiskuvasta, ja jos tavoitteenasi on näyttää hyvältä, niin jokainen liikunta-aktiviteetti on jo plussaa.

Yhteenveto

  1. Mieti tavoitteitasi. Haluatko lisätä lihasta, kasvattaa voimatasoja vai esimerkiksi vähentää rasvaa?
  2. Kuinka monta kertaa viikossa pääset käymään salilla arviolta? Kuntosaliohjelmien treenipäivät vaihtelevat monesti, jotkut ohjelmat sisältävät kolme kertaa viikossa treenausta ja jotkut taas kuusi kertaa.
  3. Pidä kirjaa treenauksestasi ja syömisistäsi. On tärkeää yrittää kehittyä ja lisätä työmäärää lihaksille. Parhaat tulokset saat kun lisäät toistojen määrää ja painoja. Lihakset eivät kehity jos hinkkaat samoilla painoilla vuodesta toiseen.
  4. Jos et nauti treenaamisesta kuntosalilla, niin se ei välttämättä ole sinulle tarkoitettu. Liikuntamuotoja on monia erilaisia ja mikään liikunta ei ole huonompaa kun sohvalla istuminen.