Aerobinen liikunta – mitä se on ja mitä hyötyä siitä on?

 

aerobinen liikunta

Aerobinen liikunta – saattaa kuulostaa oudolta ja tuoda mieleen 80-luvun aerobic-videot. Et kuitenkaan tarvitse suurta hiuspehkoa, leggingsejä tai ihonmyötäisiä trikoita saadaksesi aerobisen liikunnan hyödyt myös itsellesi.

Aerobinen liikunta on sykettä nostavaa liikuntaa, joka perustuu ensisijaisesti hapen kykyyn tuottamaan energiaa ja on yleensä jatkuvaa ja rytmistä luonteeltaan. Anaerobinen (ilman happea) liikunta taas perustuu glukoosiin ja glykogeeniin, eli glukoosin varastoituun muotoon ja siihen sisältyy yleensä intensiivistä toimintaa, joka suoritetaan lyhyissä pyrähdyksissä.

Mikä siis lasketaan aerobiseksi liikunnaksi – ja kuinka paljon aerobista liikuntaa tarvitset?

Millaiset harjoitukset lasketaan aerobiseksi liikunnaksi?

Kaikenlainen jatkuva, alhaisella tai kohtalaisella intensiteetillä suoritettu liikunta lasketaan aerobiseksi liikunnaksi. Tähän sisältyy siis kävely, pyöräily, juokseminen, soutaminen, crosstraineri, tanssiminen, uiminen ja hiihtäminen.

Yleinen harhaluulo on, että aerobinen liikunta on sama asia kuin cardio, mutta se on itseasiassa vain yksi cardion olomuodoista, johon sisältyy mitä tahansa liikuntaa, joka saa sykkeesi ja hengitystiheyden nousemaan. Joten, vaikka juokseminen ja HIIT (high-intensity interval training) ovat molemmat cardiota, niin HIITiä ei lasketa aerobiseksi liikunnaksi, koska se perustuu pääasiassa anaerobiseen energian tuotantoon.

Kuinka paljon aerobista liikuntaa tarvitset?

Terveysviranomaiset suosittelevat, että aikuisten kannattaisi tähdätä 150-300 minuuttiin kohtalaisella intensiteetillä suoritettuun aktiviteettiin per viikko.

Tämä on kuitenkin vain yleisohje, kaikki riippuu omista kuntotavoitteista ja siitä mitä liikuntaa teet. Jos tavoitteenasi on laihdutus, niin kannattaa keskittyä enemmän voimaharjoitteluun, esimerkiksi tämä saliohjelma naiselle on aloittelevalle kuntosalikävijälle loistava treeniohjelma. Salilla käymisen tueksi voit ottaa aerobisen liikunnan aktiivisena palautumisena.

Aerobisen liikunnan hyödyt

On monia syitä lisätä aerobinen liikunta treeniohjelmaasi. Yleisen kunnon parantamisen lisäksi se auttaa keuhkojasi ja sydän- ja verisuonijärjestelmääsi toimittamaan happea lihaksillesi – se edistää kestävyyttä, kohottaa mielialaa, edistää rasvanpolttoa ja vähentää stressiä.

Tässä muutamat suurimmat aerobisen liikunnan hyödyt:

Parantunut sydän- ja verisuoniterveys

Aerobinen liikunta on hyvin tunnettu sen sydäntä edistävistä vaikutuksista. Tutkimusten mukaan se saattaa jopa olla parempi kuin vastusharjoittelu, jos halutaan parantaa verenpainetta ja verisuonten toimintakykyä.

Parantunut aivokapasiteetti

Aerobinen liikunta ei ole hyväksi pelkästään sydämmellesi – siitä on hyötyä myös aivoillesi. Tutkimukset osoittavat, että sillä on positiivisia vaikutuksia muistiin ja terveelliseen aivojen ikääntymiseen.

Pidempään eläminen

Aikaa ei voi pysäyttää kokonaan, mutta aerobisella liikunnalla voit parantaa mahdollisuuksiasi elää pidempään.

Parempi unenlaatu

Tutkimusten mukaan aerobinen liikunta saattaa edistää unenlaatua aikuisilla, joilla on todettu unettomuutta. Jos ainoa hetki jolloin pystyt harrastamaan aerobista liikuntaa on ennen sänkyyn menoa, niin älä huoli – vastoin yleistä harhaluuloa, tutkimukset osoittavat, että liikunta ennen sänkyä ei häiritse unenlaatua, se voi oikeastaan auttaa saamaan paremmin unta.

Onko aerobinen liikunta turvallista?

Kyllä, useimmille henkilöille. Se on vaarallista vain, jos teet sitä liikaa tai jos sinulla on jokin sairaus jonka liikunta voi laukaista. Puhu lääkärisi kanssa, jos sinulla on mitään sairauksia tai loukkaantumisia – muuten voit aloittaa aerobisen liikunnan tuomien hyötyjen niittämisen.